PIX4D

PIX4D har på flera sätt varit med och satt branschstandarden för fotogrammetri-programvaror till drönare genom sin mest kända programvara, Pix4D Mapper.

I tillägg till Mapper så har dom under åren utvecklat ett ekosystem av programvaror som täcker dom allra flesta behoven och bruksområderna. Läs vidare för att få en översikt över alternativen och mer information om dom, eller kontakta oss om du vill ha mer personliga råd om vilket val som kan vara rätt för er.

PROGRAMVAROR

MAPPER

Pix4D Mapper är på många sätt basprodukten för fotogrammetri och vad många kallar för den Schweitzistka kniven. Den kan hantera många olika bildformat och har verktygen du behöver för att skapa punktmoln, 3D Mesh, ortofoton och höjdmodeller med hög kvalitet och noggranhet. Detta gör den till ett säkert kort för dom flesta.

CLOUD

Pix4D Cloud är en bra lösning för er som snabbt och enkelt vill kunna skapa punktmoln, ortofoto och höjdmodeller utan att ha förkunskaper eller tillgång till en kraftfull dator. Du laddar upp bilderna i molnet och får färdiga resultat efter en stunds processering. I dom färdiga resultaten kan du bl. a. mäta, ladda ner eller dela resultaten med andra.

CLOUD ADVANCED

För er som har litte större krav så ger Cloud Advanced lite mer funktioner än vanliga Cloud. Här kan du använda markstöd (GCP'er) för högre noggranhet. Du kan också lägga in ritningsunderlag för att kontrollera att utfört arbete är gjort i enlighet med planen, och en tidslinje som låter er spåra utvecklingen över tid.

MATIC

Pix4D Matic är utvecklad delvis för att ta över där som Mapper möter utmaningar. T ex när det kommer til större projekt eller långa korridorer så är detta programvaran som levererar bäst. Den har också ett väldigt modernt och brukarvänligt gränssnitt som gör den enkel att jobba i och är tätt sammanlänkad med Pix4D Survey.

SURVEY

Pix4D Survey är den mest unika programvaran i Pix4D's portfölj då den inte används för att jobba med redan existerande punktmoln som är skapade med fotogrammetri eller LiDAR. I Survey utför du bland annat klassning och vektorisering eller skapar terrängmodeller och konturlinjer som du kan exportera för CAD.

REACT

Pix4D React är främst utvecklad för bl. a. räddningstjänst som behöver snabb översikt över ett område. Med sin unika algoritm går processeringen mycket fort även på en mindre kraftfull dator och du kan även jobba offline. Resultaten du får ut är bl. a. 2D ortofoto och höjdmodell. I dessa kan du mäta, märka ut viktiga objekt och dela allt med andra.

FIELDS

Pix4D Fields är en 2D programvara som är utvecklad för lantbruk och analys av planthälsa, speciellt i forskningsmiljö. Du kan använda både RGB och multispektrala data för att skapa ortofoto och indexkartor. Dessa kan därefter analyseras och läggas till grund för doseringskartor som på sikt ger bättre skörd och mer effektiv drift av lantbruket.

INSPECT

Pix4D Inspect är utvecklad för att skapa 3D punktmoln som änvänds till att förvalta och inspektera olika typer av infrastruktur, som telecom-torn m.m. Du startar med Pix4D Scan för att flyga och samla bilder som därefter processeras online. I det färdiga punktmolnet kan du inspektera och planera underhåll, reparationer eller installationer av ny utrustning i exempelvis ett telecom-torn.

APPLIKATIONER

CAPTURE

Dette är en gratis applikation för flygning av enklare kartläggningsuppdrag med drönare. Efter flygningen kan bilderna laddas upp i Pix4D Cloud eller sparas ner för att processeras i Mapper eller Matic.

CATCH

Dette är en gratis applikation som är utvecklad för mobiltelefoner och surfplattor och kan användas för att ta bilder automatiskt. När du tagit bilderna kan du ladda upp dom till Pix4D Cloud eller använda dom för processering manuellt i Mapper eller Matic.

SCAN

Pix4D Scan är en gratis applikation för flygning av mer kompliserade flighter för inspektionssyfte. Den är utvecklad för att ta bilder som sedan laddas upp och processeras i molnet i Pix4D Inspect.

HÅRDVARA

ViDoc RTK Rover

ViDoc RTK Rover är en GNSS mottagare som är designad för att monteras på iPhone eller iPad och användas tillsammans med applikationen Pix4D Catch.

I appen kan du konfigurera NTRIP precis som du gör med en RTK-drönare eller vanlig GNSS utrustning, så att du kan motta korrektioner i realtid och få centimeter-noggranhet på bilderna du tar med telefonen.

Bilderna tas automatiskt med förhandsinställd överlapp efterhand som du rör dig över ett område. När du är färdig med bildfångsten kan du enkelt ladda upp bilderna för processering i Pix4D Cloud eller exportera dom för manuell processering i t ex Pix4D Mapper eller Matic. Använder du viDoc RTK på en iPhone eller iPad med LiDAR så kan Pix4D Cloud och Matic använda sig av LiDAR-datan för att optimera resultaten i processeringen.

EXEMPLET OVANFÖR

Modellen ovanför skapades på under 5 minuter i fält, genom installera, starta upp och konfigurera viDoc RTK och därefter gå ett varv runt gropen och automatiskt låta Pix4D Catch ta bilderna (82st). Dom laddades därefter upp i Pix4D Cloud och skapade färdiga resultaten på 16 minuters processering.

Obs!
Du har mer verktyg tillgängliga i Pix4D Cloud än i den inbyggda modellen ovan.

VI HJÄLPER ER IGÅNG

Om kartläggning med drönare är nytt för er så kan vi hjälpa er att komma igång. När ni köper ett komplett paket som innehåller både drönare och programvara så inkluderar vi en genomgång av arbetsflytet efter att utrustningen är levererad.

Önskar ni en mer omfattande kurs så kan vi också hjälpa er med detta. Ta kontakt så hittar vi en bra lösning.